Het tweede leven van karton

U sorteert en laat uw kartonafval verwijderen. Maar weet u ook wat er daarna met het karton gebeurt? Recyclage geeft karton een tweede leven en zelfs nog meer. Wist u trouwens dat karton zeven levens heeft?

Karton kan meerdere malen gerecycleerd worden, maar de kwaliteit van de vezels vermindert na elke recyclagebeurt. Daarom ligt de limiet tussen 5 en 7 keer volgens de oorspronkelijke kwaliteit van het karton.

Niets gaat verloren

Papier- en kartonafval wordt bijna nooit apart gesorteerd. Dat proces moet dus gebeuren vóór de recyclagebeurt. Maar het recycleren houdt veel meer in dan de voorbehandeling alleen:

  • Eerst passeert het materiaal langs een (manuele of mechanische) sorteerketen waar papier en karton van elkaar worden gescheiden, zodat onzuiverheden zoals plastic, metaal of hout verwijderd kunnen worden.
  • Sommige papieren moeten vermalen worden door een papierversnipperaar.
  • De gesorteerde en schoongemaakte papieren en karton worden in de vorm van balen geperst en in bulk verzonden naar de papierfabrieken.

Vervolgens integreren de papierfabrieken het papier en karton in het productieproces van nieuw papier of karton:

  • Het afval wordt gedesintegreerd in trommels en vermengd met warm water.
  • Een zeefsysteem en centrifuges verwijderen alle onzuiverheden (metaal, plastic, …)
  • Indien nodig wordt de inkt uit het papier verwijderd door toevoeging van chemische producten.
  • Daarna worden nieuwe vezels (lignine) toegevoegd aan de papierpulp. De proportie tussen de gerecycleerde vezels (van mindere kwaliteit) en de nieuwe houtvezels bepaalt de stijfheid van het karton of het papier. Indien nodig zullen er ook hulpstoffen en vulmiddelen worden toegevoegd.
  • De verkregen papierpulp wordt op een zeef geplaatst. In dit stadium bevat de papierpulp 99% water en moet hij worden geperst tot er slechts 50% water overblijft.
  • Het papier en karton worden nadien gedroogd in cilinders die verwarmd worden op stoom en eventueel kan nog een strijklaag worden aangebracht (bv. voor bedrukking in een later stadium).
  • Het papier wordt op een spoel gerold. Het karton wordt in vellen versneden.

Alles wordt hergebruikt

Het gebruik van gerecycleerd karton en papier is veelvuldig, maar de meest gebruikelijke vorm blijft de productie van golfkarton.

Dit soort kartonverpakking bestaat uit een gegolfd papieren vel dat tussen twee vellen papier of karton (liner) wordt geplaatst. De dikte van het ‘linerkarton’ en het gegolfde papier bepaalt de stijfheid en de isolerende eigenschappen van de verpakking.