Het tweede leven van plastic

Het tweede leven van plastic

Weet u wat er met uw plastic afval gebeurt? Het meeste wordt gerecycleerd, zodat het afval een nieuw leven krijgt. Het overige wordt gewoon hergebruikt na een herconditionering.

Plastic vaten en IBC

Niets gaat verloren …

Plastic en IBC-vaten (vaten van 1000 liter op een pallet in een metalen traliewerk) kunnen heel vaak worden hergebruikt na een ‘herconditionering’.

Plastic en IBC-vaten worden in verschillende fasen geherconditioneerd:

 • De verwerker begint met het verwijderen van stoppen, sponnen en deksels. De IBC-vaten worden losgemaakt van de pallet en de kooi.
 • Daarna worden de vaten nagekeken en indien nodig hersteld. De vaten die niet kunnen worden hersteld, worden gerecycleerd of gevaloriseerd voor energieterugwinning.
 • Vervolgens worden de vaten en containers gereinigd (geautomatiseerd of met de hand). Na deze fase is de binnenkant van het vat helemaal schoon en kleven er geen etiketten meer op de buitenkant.
 • Na een lektest zijn de vaten klaar voor herconditionering.

Alles wordt hergebruikt

Hierna moeten de containers opnieuw worden voorzien van de ontbrekende elementen: deksel, stop, spon…, zodat ze opnieuw in het circuit kunnen worden geïntegreerd.

Heel wat herconditioneerbare vaten zijn trouwens belast met statiegeld en worden teruggenomen door de leveranciers van de producten. Een vat herconditioneren is immers net iets goedkoper dan de productiekost van een nieuwe container.

Harde plastics

Plastic leent zich vrij goed tot recyclage, op voorwaarde dat men de verschillende soorten correct sorteert (HDPE, PVC, PET …). Deze soorten moeten verplicht apart worden gerecycleerd om een onberispelijk eindproduct te bekomen.

Niets gaat verloren …

 • Het plastic wordt eerst gesorteerd om de verschillende polymeren van elkaar te scheiden. Dat wordt meestal manueel op een transportband gedaan.
 • Elk lot plastic wordt gewassen en vermalen.
 • Het vermalen plastic wordt daarna nog een keer gesorteerd door flotatie. Dankzij deze methode kunnen de polymeren worden gescheiden afhankelijk van hun dichtheid: zware polymeren zinken, lichte polymeren blijven aan de oppervlakte drijven.
 • De polymeren worden ook per kleur gesorteerd dankzij een optische NIR-sensor (Near Infrared).

De laatste fase verschilt per geval:

 • ofwel worden de polymeren gesmolten en geëxtrudeerd (spuitgieten): ze worden door een schroef via een buis naar buiten geduwd en komen er homogeen uit in de vorm van een worst. Deze ‘worsten’ worden vervolgens versneden om er granulaten van te maken.
 • ofwel wordt de polymeren vermalen voor het vervaardigen van agglomeraten.

Die granulaten en agglomeraten worden vervolgens gebruikt in nieuwe productieprocessen.

 • Zo niet, maken recyclagebedrijven hun eigen producten en is er geen tussentijdse extrusie nodig.

Alles wordt opnieuw gemaakt!

Granulaten en agglomeraten die het resultaat zijn van recyclage kunnen vervolgens dienen als grondstoffen voor de productie van nieuwe plastics. Polymeren behouden hun eigenschappen en kan dus worden hergebruikt.

Deze recyclagevorm is rendabel als er van tevoren goed werd gesorteerd. Je kunt maar een hoogstaand product verkrijgen als het granulaat en het agglomeraat van de polymeren voldoende zuiver en homogeen zijn.

Piepschuim (EPS)

Piepschuim of geëxpandeerd polystyreen kan zeer makkelijk worden gerecycleerd. Hoogstwaarschijnlijk bent u in uw dagelijks leven omringd door piepschuim …

Niets gaat verloren …

Piepschuimblokken (EPS) worden eerst verzameld door recyclageparken of gespecialiseerde bedrijven.

De blokken worden eerst gesorteerd en ontdaan van alle vuil. Daarna worden ze vermalen zonder de bolletjes te vernietigen waaruit ze zijn opgebouwd. Vervolgens ondergaan ze een transformatieproces dat verschilt naargelang het eindgebruik.

Alles wordt opnieuw gemaakt, getransformeerd of hergebruikt!

Nieuw in combinatie met oud: isolerende tegels en verpakkingen
Wit, proper en droog geëxpandeerd polystyreen wordt vermalen zonder de bolletjes te vernietigen waaruit ze zijn opgebouwd.
Die bolletjes zullen opnieuw worden gebruikt om nieuwe verpakkingen of isolerende platen en tegels te maken.

Een nieuw leven: van piepschuim tot harde plastic
Piepschuim kan ook worden geëxtrudeerd om een polystyreen granulaat te verkrijgen dat kan dienen als grondstof in de plasticindustrie, om cd-boxen, kapstokken, straatmeubilair … te vervaardigen.

Nieuw gebruik: isolerende mortel

Piepschuim als grondstof voor isolerende mortel
De bolletjes die uit de eerste transformatie overblijven, worden gemengd met cement, hulpstoffen en vermiculiet (isolerend materiaal). Dat mengsel wordt vervolgens in zakken verpakt en op de markt gebracht.

Daarna moet men enkel nog de inhoud van de zak met water mengen. Zo ontstaat een mortel die opgepompt en uitgesmeerd kan worden voor een gelijkmatige deklaag/ondervloer:

 • Isoleren van vloeren: dit materiaal biedt een goede thermische isolatie en een uitstekende mechanische weerstand.
 • Isoleren van platte daken: in combinatie met polystyreen (EPS) of polyurethaan (PUR) ontstaat een uitstekende thermische isolatie.