comment bien trier les electros usages
Terug

Selecteer een materiaal

Vanzelfsprekend is milieubehoud het belangrijkste objectief van de recyclage van AEEA. Recupel zorgt ervoor dat afgedankte apparaten daadwerkelijk worden ingezameld en gerecycleerd.

Recupel staat in voor de depollutie (verwijdering schadelijke stoffen) en draagt zo bij tot een mooiere wereld.

AEEA staat voor Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparaten. Alle apparaten die afhankelijk zijn van elektrische stroom of elektromagnetische velden vallen onder de categorie AEEA; m.a.w. alle apparaten waaraan een stekker zit of die een batterij bevatten. Ook gekoppelde accessoires worden beschouwd als AEEA.

Dit kan dus gaan van een koffiezetmachine, verlichtingsarmatuur, boormachine, televisie tot en met bijvoorbeeld medische hulpmiddelen en automaten; maar tevens accessoires zoals een computermuis of klavier, oortjes, en kabels.  Ook lampen maken deel uit van de categorie AEEA.

Losse onderdelen en/of onvolledige apparaten zijn dan weer uitgesloten van de definitie AEEA. Recupel zorgt ervoor dat afgedankte elektro-apparaten op een duurzame en kostenefficiënte wijze ingezameld en verwerkt worden. Recupel organiseert ook de selectie op hergebruik. Data bevattende toestellen zoals PC’s, portables of smartphones ondergaan daarbij een gegarandeerde verwijdering van alle aanwezige gegevens (datawiping). Zo kunnen herbruikbare toestellen een tweede leven krijgen.

Bien Trier Electro Usages

Hoe sorteren?

Hoe AEEA sorteren bij bedrijven?

Als je de elektrische en elektronische apparaten van je bedrijf begint te sorteren, moet je een onderscheid maken tussen huishoudelijk elektro en professioneel elektro.

  • Wat is huishoudelijk elektro?
    Dit zijn apparaten bestemd voor gebruik in particuliere huishoudens en gelijkaardig gebruik in commerciële, industriële, institutionele en andere omgevingen. (zoals een laptop, koffie-apparaat, microgolfoven,…).
  • Wat is professioneel elektro?
    Dit zijn apparaten die je thuis niet kunt terugvinden zoals een koeltoog, kopieerapparaat, vaatwasmachine in restaurant,…).

Meer informatie over het verschil tussen huishoudelijk en professioneel elektro vind je ook hier. Of neem een kijkje in de apparatenlijst. Daar vind je alle toestellen die onderhevig zijn aan de Recupel-bijdrage. Categorieën waarvan de laatste 2 digits ≥ aan 50 zijn professionele toestellen.

Hoe bewaren?

Heb je enkel professionele elektro of een mix van huishoudelijk en professioneel?

Bij aankoop van nieuwe toestellen is de leverancier verplicht je oude toestellen terug te nemen. Dit noemen we de aanvaardingsplicht. Maak er gebruik van.

Geen nieuwe aankoop? Doe dan een beroep op een Recupel Erkende Recycler. Professionele ophalers en verwerkers maken voor jou een offerte op maat. Dergelijk voorstel kan zowel financieel positief (bij waardevolle fracties) als negatief (bij kostende fracties) zijn. Vraag hier vrijblijvend een voorstel aan.

Voor meer informatie: www.recupel.be

 

Heb je enkel huishoudelijk afval?

  1. Word zelf Recupel inzamelpunt of
  2. breng je afgedankte elektro en lampen naar een recyclagepark of RecyclePunt in je buurt.
  3. Werkt je elektro nog? Dan kan je het binnenbrengen in een Kringwinkel.

Zoek hier het dichtstbijzijnde punt in je buurt.