Waar naartoe met je verpakkingsfolies?

Plastic verpakkingsfolies zijn de folies en hoezen die je uitpakt wanneer je een pallet ontvangt. Automatisch, gooi je die in je afvalcontainer. Je denkt misschien dat sorteren niet nodig is voor zo weinig.

En toch kan ook jouw bedrijf een groot verschil maken. Want stel dat alle Belgische ondernemingen hun plastic verpakkingsfolie sorteerden, dan zou er elk jaar 34.000 ton plastic extra gerecycleerd worden!

Ook voor kleine hoeveelheden, is er een oplossing: de foliezakken.

Hoe ga je te werk?

 1. Bestel de inzamelzakken voor plastic verpakkingsfolie bij je afvalophaler.
 2. Vul de zakken UITSLUITEND met (propere) bedrijfsmatige plastic verpakkingsfolie en -hoezen. Gebruik één zak voor doorzichtige folie en een andere zak voor gekleurde folie.
 3. Zet de volle inzamelzakken naast je papier- en kartoncontainer.
 4. Je afvalophaler haalt de zakken op bij lediging van je papier- en kartoncontainer.

Containers maken je het leven makkelijk.

Maak je (nog) geen gebruik van een container voor papier/karton? Neem dan contact op met je afvalophaler. Hij zal je een offerte maken op basis van de behoeften van jouw bedrijf.

VIND EEN OPHALER

Alleen maar goede redenen om te sorteren

 • Je voldoet aan de sorteerverplichtingen.  Het sorteren van plastic folie is wettelijk verplicht. Door inzamelzakken te gebruiken, ben je in orde met de wetgeving.
 • Je zorgt voor het imago van je bedrijf.  Je verpakkingsafval sorteren, is kiezen voor een duurzamere toekomst en een milieuverantwoordelijke aanpak. En dat is positief voor je bedrijf.
 • Je verlaagt je kosten. Door inzamelzakken te gebruiken, zorg je ervoor dat je restafvalcontainer minder snel vol raakt en geledigd moet worden. Het is gemakkelijk, snel en voordelig.
 • Je beschermt het milieu. Elke ton gerecycleerde plastic folie vermijdt de productie van 3,03 ton CO², wat overeenstemt met een vrachtwagenrit van Brussel naar Moskou.
 • Je hebt recht op premies.  Valipac draagt financieel bij in de kosten voor de aankoop en verwerking van de zakken.

  Voorbeeld: stel dat je dit jaar 100 zakken van 400 liter bij een aangesloten Valipac afvalophaler hebt aangekocht en dat je over een container van 1.100 liter voor papier/karton beschikt. Volgend jaar ontvang je een premie van 137 euro:

  • een zakpremie van 50 euro (100 zakken x 0,5 euro), 
  • een recyclagepremie voor plastic van 27 euro (100 zakken van 400 liter aan 9 kg/zak = 0,900 ton x 27 euro/ton),
  • een containerpremie van 60 euro.

Meer weten over de premies