Bebat wil alle gebruikte batterijen een nieuw leven geven. Alle ingezamelde batterijen uit heel België komen bij Bebat in Tienen terecht. Eenmaal gesorteerd per chemische familie worden alle batterijen gerecycleerd waarbij telkens metalen en andere componenten herwonnen worden en als grondstof opnieuw kunnen gebruikt worden als secundaire grondstoffen.
Wist je dat we met de grondstoffen van 13 batterijen een brilmontuur kunnen maken? En met 120 een gieter? Bebat geeft elke batterij een nieuw leven door er alle metalen en andere grondstoffen uit te halen en ze opnieuw te gebruiken in andere toepassingen. Zink en staal voor een gieter, een fiets of een kruiwagen. Nikkel, koolstof, staal, titanium, kobalt, lood en plastic voor een bril, een wekker of een kookpot enz.
Winkels of bedrijven die (producten met) batterijen verkopen, zijn wettelijk verplicht gebruikte batterijen terug te nemen. Dat geldt ook voor batterijen die niet bij hen verkocht zijn.
Als bedrijf heb je twee keuzes wat betreft het inzamelen van batterijen:
- Plaats in het bedrijf kleine inzameldoosjes en breng die geregeld naar een Bebat-inzamelpunt.
- Verbruik je veel batterijen? Dan kan je ervoor kiezen zelf Bebat inzamelpunt te worden in 4 eenvoudige stappen:
- Je registreert je op MyBebat.
- Bebat neemt contact met je op om je registratie te vervolledigen.
- Je krijgt – indien nodig – een bezoekje van een field promotor om te zien welk inzamelmateriaal het best geschikt is voor jouw situatie.
- Bebat levert het gratis inzamelmateriaal.
Hoe sorteren?
Welke batterijen waar inzamelen?
Niet elke batterij is welkom om in te zamelen op het werk – afhankelijk van je bedrijfsactiviteiten, zamel je anders zijn.
- Kleine huis-tuin en keukenbatterijen naar een Bebat-inzamelpunt
De kleine batterijen uit je huishoudelijke toestellen zijn welkom in alle Bebat-inzamelpunten, ook binnen je bedrijf. Dat zijn bijvoorbeeld de gewone AA-batterijen, knoopcellen of 9 Volt batterijen, maar ook batterijen uit GSM’s, laptops of e-sigaretten.
Lekt de batterij of is ze beschadigd? Deponeer ze dan voor de veiligheid in een apart zakje.
- De batterij van een elektrische fiets naar de fietshandelaar of het recyclagepark. Het gaat om een krachtige lithium-batterij die te groot is voor de meeste inzamelpunten.
- Ingebouwde batterijen in toestellen: Heb je een afgedankt toestel dat een batterij (of meerdere batterijen) bevat? Als je de batterijen op een veilige manier uit het toestel kan verwijderen, breng je de batterijen binnen bij Bebat. Het toestel hoort thuis bij Recupel. Als de batterij is ingebouwd en je kan ze niet veilig verwijderen, breng je het toestel integraal binnen bij een Recupel-inzamelpunt (b.v. elektrische tandenborstel of smartphone.)
Wil je weten waar je terecht kan met je lege batterijen en welke inzamelpunten er bij jou in de buurt zijn? Surf naar BEBAT.
Een kleine doos die een groot verschil maakt
Zet je inzamelpunt in de kijker en spoor al je medewerkers aan om lege batterijen in te zamelen. Uit elke lege batterij recupereert Bebat namelijk waardevolle materialen die gerecycleerd en verwerkt worden in nieuwe toepassingen. Een klein gebaar van jouw bedrijf maakt een groot verschil voor onze planeet!
Vraag een gratis Bebat-starterskit aan, en ontvang volgend materiaal:
- Affiches die je collega’s aanmoedigen om hun lege batterijen op het werk in te zamelen.
- Enkele inzamelkubussen voor lege batterijen. Deze kan je uitdelen aan de collega’s die nog niet over een exemplaar beschikken.
- Stickers die je op goed zichtbare of strategische plaatsen in je bedrijf kan plakken.
- Een brochure met tips & tricks over veilig en correct omgaan met batterijen.